Weg met de klachten

‘Gezondheid is de mogelijkheid om te reageren op omstandigheden, zoals virussen, bacteriën, je omgeving en je familiesysteem. Misschien is het produceren van symptomen wel de beste manier van reageren op dat moment.’ Deze stelling van Stephan Hausner, expert in het opstellingen van ziekte en symptomen, waar ik drie dagen in training was, heeft me aan het denken gezet.

Ik ben zelf de laatste jaren al anders gaan kijken naar ziekte en symptomen. Ik weet dat ze een functie hebben en het een reactie van het lichaam is om te laten weten dat er een disbalans is in je leven of dat je van je zielenpad af bent.

Oorzaak van klachten

Vroeger wilde ik het liefst zo snel mogelijk van mijn klachten afkomen. Al moet ik toegeven dat ik altijd wel weerstand heb gehad tegen pillen voor het bestrijden van klachten. Toch ben ik in mijn leven vaak bezig geweest met het vinden van een oplossing voor mijn klachten.

Ook weet ik dat klachten een metafysische betekenis kunnen hebben. Dat ze ergens voor staan en vaak is dit gerelateerd aan bepaalde (psychologische) thema’s of emoties. In mijn opleiding tot holistisch therapeut jaren geleden, heb ik geleerd op zoek te gaan naar de oorzaak van de klachten. Als we die zouden oplossen, zou het probleem verdwijnen, zo was de gedachte.

In mijn praktijk en ook uit mijn eigen ervaring bleek dit niet altijd zo eenvoudig te zijn. Ik heb heel wat oorzaken gevonden voor de ongemakken die ik ervaren had in mijn leven en heel wat getransformeerd. Toch bleek dat niet altijd genoeg te zijn voor de symptomen en datgene waar ik tegenaan liep om helemaal te verdwijnen. En dus dacht ik dat ik nog niet de echte oorzaak gevonden had en bleef ik zoeken. Overigens een heel interessante zoektocht hoor. Maar het zoekproces kostte ook veel energie en heeft het af en toe flink tot frustratie geleid. Ik had immers al zoveel gedaan… om van mijn klachten af te komen en mijn situatie te veranderen!

Buitensluiten van symptomen

Stephan Hausner verwoordde in de training, wat ik in al die jaren ervaren heb. ‘Als je de oorzaak hebt gevonden, dan heb je de oorzaak gevonden. Dat je de oorzaak hebt gevonden, wil nog niet zeggen dat je daarmee ook de oplossing hebt.’ Daarnaast zijn er oneindig veel oorzaken te vinden, we leven immers niet als individuen, maar maken deel uit van een groot systeem.

Op een gegeven moment is het ook een keuze om te blijven zoeken, te willen weten en begrijpen waarom je bepaalde klachten hebt, of waarom er bepaalde dingen in je leven zijn gebeurd. De uitnodiging is om eraan voorbij te groeien en niet langer vast te houden aan het willen uitpluizen en begrijpen. Dan pas ben je echt vrij. Daarvoor is het nodig te erkennen wat er is en de pijn te voelen van wat je gemist hebt of nooit zal weten, begrijpen of krijgen. Je hoeft niks meer te willen fixen, want dan sluit je het buiten.

Verwerken van emoties

Als mens ontwikkel ik me en ook mijn kijk op gezondheid en klachten is in beweging. Ik weet al jaren, en pas dit ook toe in mijn eigen leven en in mijn praktijk, dat onverwerkte emoties (h)erkend en gevoeld willen worden, zodat de energie weer kan stromen. En ook dat het accepteren van je huidige situatie het beginpunt is van verandering. Voor mezelf en veel van mijn cliënten heeft dit mooie veranderingen teweeg gebracht, die soms ook geleid hebben tot het verdwijnen van lichamelijke klachten.

Ziekte- en symptoomopstellingen

Toch voel ik steeds meer dat dat niet het doel van mijn behandelingen is. Het gaat er niet om om van je klachten af te komen. Dat is ook niet het doel van de ziekte- en symptoomopstellingen, zoals ik heb mogen ervaren. Als je van de klachten af wilt, als ze er niet mogen zijn, sluit je ze namelijk buiten. In systemisch werk, in een systeem, heeft alles een plek en wil alles erbij horen. Juist het buiten sluiten van delen van jezelf, klachten of van familieleden, zorgt voor disbalans en creëert symptomen en dynamieken, waarin je verstrikt kunt raken.

Oplossing

Wat is nu wel de oplossing, vraag je je misschien af? Volgens Stephan Hausner is het nodig dat er iemand in het familiesysteem is die de moed en vrijheid heeft om zijn/haar hart te openen voor alles wat er gebeurd is en voor iedereen die deel uitmaakt van het systeem. Daar wil ik aan toevoegen om ook je hart te openen naar jezelf met al je gemakken en ongemakken, je kwaliteiten, je thema’s, ALLES!

Het spreekt voor zich dat als je hier een helpende hand bij nodig hebt, je contact met mij op kunt nemen. Ik bied ook (familie)opstellingen aan, waarin je je ziekte of symptomen kunt opstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *