Familieopstellingen

Soms leef je onbewust het leven van iemand anders. Wellicht draag je een last voor iemand anders in de familie, zonder dat je dat weet en zonder dat je dat wilt… Familieopstellingen maken dit inzichtelijk.

Ken je dat gevoel dat je niet verder komt in je leven? Dat je jezelf steeds saboteert op het moment dat je een succes wilt behalen of iets wilt doen voor jezelf? Of dat je je al je hele leven schuldig voelt of een zwaarte met je meedraagt, maar eigenlijk niet weet hoe je er aan komt? Of heb je het gevoel dat je er niet wilt zijn of dat je er niet mag zijn?

Familieopstellingen kunnen je inzicht geven in wat je blokkeert, saboteert en waar bepaalde gevoelens vandaan komen. Je kunt zo het verschil ervaren tussen eigen gevoelens en overgenomen gevoelens. Je kunt betere keuzes maken als je het verschil herkent. Ook bieden de inzichten uit familieopstellingen de mogelijkheid om nieuwe wegen in te slaan in plaats van onbewust oude patronen te blijven volgen.

Een familieopstelling is dan in eerste instantie een bewustwordingsproces. Je word je bewust waar bepaalde gevoelens of patronen vandaan komen, zodat je er voor kunt kiezen om ze los te laten. Ook kun je helende bewegingen maken, waardoor een proces in gang gezet wordt. En soms vindt er integratie plaats van delen van jezelf.

Individuele opstelling

Ik werk zowel individueel met familieopstellingen als in groepen met representanten.

Als ik individueel werk in mijn praktijk maak ik gebruik van vloerankers, tafelankers of voorwerpen (poppetjes, steentjes). Ik begin vaak met het maken van een genogram (een soort stamboom met de feiten en trauma’s), omdat ik het belangrijk vind dat je zicht krijg op de trauma’s in je systeem van herkomst. Trauma’s zijn bijvoorbeeld: miskramen, abortus, scheiding, oorlog, (zelf)moord, vroege dood, misbruik. Al deze trauma’s kunnen impact hebben op jouw leven, ook als je ze zelf niet meegemaakt hebt.

Alles wat mensen meemaken, heeft impact op hun DNA. Herinneringen worden opgeslagen in het celmateriaal. Deze informatie wordt doorgegeven via de genen aan de volgende generatie, inclusief de overlevingsstrategieën, want uiteindelijk willen we ons nageslacht beschermen voor de gruwelijkheden die we zelf meegemaakt hebben. Echter, deze informatie kan het nageslacht enorm belemmeren.

Soorten opstellingen

Er zijn veel verschillende soorten opstellingen en afhankelijk van jouw vraag en verlangen, kies ik een opstellingsvorm die het meest geschikt is. Zo werk ik o.a. met de Velsen methode. Daarbij stellen we de drie innerlijk kinderen op: het magische kind, het gekwetste kind en het gemaskerde kind. Het magische kind is wie jij van nature bent, onaangetast. Het gekwetste kind staat voor jouw trauma en het gemaskeerde kind is het overlevingsdeel ofwel de overlevingsstrategie die je ontwikkeld hebt n.a.v. het trauma om jezelf te beschermen. Bekende overlevingsdelen zijn de saboteur, de perfectionist, de controleur, de innerlijke criticus, de workaholic enz. Soms zijn de overlevingsstrategieën overgenomen van mensen uit je familiesysteem en dienen ze jou niet langer. Dan kun je ze loslaten.

Andere opstellingsvormen zijn het opstellen van het verlangen van Franz Ruppert. Dit kan op verschillende manieren. Ook ben ik bekend met de klassieke opstellingsmethode van Bert Hellinger, waarbij de ouders en evt. andere familieleden opgesteld worden. Ook het maken van een bepaalde keuze kunnen we opstellen. In feite kunnen we alles opstellen en laten we het wetende veld voor ons werken, zodat er zichtbaar wordt wat er op dat moment zichtbaar mag worden voor jou. Laat je verrassen!

Een andere vorm van opstellen die ik graag toepas, is een ik-grensbewustzijnsopstelling.

Ben je nieuwsgierig wat een familieopstelling voor jou zichtbaar kan maken of voel je dat een opstelling jou helderheid kan geven, maak dan een afspraak. Als je twijfelt of jouw vraag geschikt is voor een opstelling, neem gerust contact met me op.

Reacties zijn gesloten.