Energetische bescherming bij hooggevoeligheid

Voel jij je snel moe en overprikkeld als je bij bepaalde mensen of in een bepaalde omgeving bent geweest? Ga je zo op in een ander dat je jezelf verliest? Heb je veel tijd voor jezelf nodig om je weer op te laden en bij jezelf te komen? Of ren je juist door als een kip zonder kop? Ben jij (onbewust) vaak bezig om de buitenwereld veiliger te maken, de omgeving te scannen en/of bepaalde prikkels te vermijden? Veel hooggevoelige mensen hebben hier last van. Energetische bescherming biedt een oplossing!

Hooggevoeligheid

Een hooggevoelig mens ofwel HSP (highly sensitive person) is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Prikkels worden diepgaand verwerkt. HSP ondernemen pas actie als ze de relevante informatie verwerkt hebben.

Wat anderen normaal vinden, zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’ers al snel te veel zijn. Zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Verder reageren HSP anders op prikkels. Het kost meer energie om alle zintuiglijke prikkels beter op te merken en diepgaander te verwerken, waardoor ze vaak meer stress ervaren. Bovendien reageren ze emotioneel intenser. HSP worden sterk beïnvloed door wat ze waarnemen, zowel in situaties die negatieve emoties zoals verdriet en angst oproepen, als in situaties die positieve emoties oproepen.

Hooggevoeligheid als eigenschap

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente, en grondlegster van het begrip HSP.

Hooggevoeligheid agv. trauma of onveiligheid

Hooggevoeligheid kan ook ontstaan bij mensen die op jonge leeftijd traumatische ervaringen hebben meegemaakt. Je breidt dan onbewust je aura (je energieveld) uit om de omgeving te scannen op mogelijk gevaar.
Het kan ook zijn dat mensen die in de baarmoeder een tweelingbroertje of -zusje verloren zijn, hun energieveld uitbreiden om hulp te halen en in hun leven onbewust blijven zoeken naar die ander en daardoor ver uitreiken met hun energieveld. Daardoor kunnen er ook makkelijker allerlei prikkels en energieën (van anderen) binnenkomen.

Hooggevoeligheid is in mijn visie (ook) een energetisch verschijnsel. Het gaat nl. over jouw energieveld en jouw energieveld in interactie met andere mensen. Veel hooggevoelige mensen (HSP) hebben een aura die te groot en ijl is. In de interactie met andere mensen lopen ze vaak leeg, vervuilt hun aura of vervloeit hun aura met die van een ander. Daardoor is niet meer duidelijk dat wat ze voelen hun eigen gevoelens zijn of van een ander.

Veelgehoorde klachten bij leeglopen, vervuilen en vervloeien

 • Je voelt je moe, hangerig
 • Je voelt je leeg
 • Je stemming kan ineens omslaan (in bijv. somber of geïrriteerd)
 • Je hebt een wattig hoofd
 • Druk, onrustig hoofd
 • Alles is je een beetje te veel
 • Je wil even niemand om je heen
 • Je laat makkelijk over je heen lopen
 • Onverklaarde lichamelijke klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn
 • Onverklaarbare gevoelens, zoals depressie, somberheid, agressie
 • Niet weten wie je zelf bent

De klachten kunnen mild zijn en binnen enkele uren overgaan, maar ook ernstig zijn (zoals ziekte en burnout), waar je moeizaam van herstelt. Wees er op tijd bij, want je kunt er zelf iets aan doen.

Voordelen van energetische bescherming

Jezelf energetisch beschermen levert vele voordelen op, zoals:

 • Je komt en blijft dichter bij jezelf
 • Je blijft in je eigen energie, ook in contact met andere mensen
 • Je ervaart je eigen grenzen beter
 • Je staat in je innerlijke kracht en handelt van hieruit, ook als andere mensen een andere mening hebben
 • Je bent beter geaard, waardoor spanning makkelijker kan afvloeien
 • Je zit lekkerder in je vel
 • Je hebt energie voor de dingen die je graag wilt!

Training Energetische bescherming bij hooggevoeligheid

Wil jij leren jezelf energetisch te beschermen en wil jij je bewust worden van wat er op energetisch vlak gebeurt bij hooggevoelige mensen? Volg dan de online training Energetische bescherming bij hooggevoeligheid!
Het is natuurlijk ook mogelijk om er 1-op-1 met mij mee aan de slag te gaan.

Ervaringen

Bewustwording van energie van anderen en loslaten

Ik vond het een bijzondere en goede cursus, waarin je veel over jezelf leert en over hoe je omgaat met de prikkels in je omgeving. Ik ben me meer bewust geworden als ik energie van anderen heb opgepikt en de oefeningen uit de cursus helpen me hoe ik mezelf kan beschermen of een te veel aan prikkels weer kan loslaten. Het is een is fijn dat je de online training op jouw tijd en tempo kunt volgen.
Maarten

Reacties zijn gesloten.