Ik-grensbewustzijnsopstelling

We kennen het allemaal wel: ‘ik heb er geen ruimte voor’, ‘hij is te ver gegaan’, ‘ik heb over me heen laten lopen’, ‘ik trek het niet meer’. Maar ook ‘ik heb meer ruimte gekregen’, ‘ik heb mijn gevoel een plek gegeven’.

We hebben het hier over onze innerlijke ruimte, onze binnenwereld met daaromheen onze psychische (en energetische) grenzen. Om het helderder te maken, gebruik ik graag Nick Blaser’s metafoor van de tuin. Nick Blaser is psychiater en psychotherapeut en de grondlegger van ik-grensbewustzijnsopstellingen.

Tuin als metafoor voor je innerlijke ruimte

Zie deze innerlijke psychische ruimte als een tuin waarin je beelden, ervaringen, gevoelens, opdrachten, overtuigingen en verantwoordelijkheden opgeslagen liggen. In je tuin kun je fijne ervaringen laten groeien, maar er bevinden zich ook beelden, ervaringen, gevoelens, opdrachten, overtuigingen en verantwoordelijkheden van anderen, vaak van je ouders/opvoeders.

Er kunnen ervaringen en gevoelens in je tuin liggen, waardoor je liever niet in je tuin bent. Daardoor kan het zijn dat je een (groot) deel van je tijd buiten je tuin doorbrengt, in je hoofd. Hoe minder goed contact je hebt met je tuin, hoe meer je gedissocieerd bent. Met alle gevolgen van dien. Want wat gebeurt er met jouw tuin als jij niet thuis bent? En wie ben je dan eigenlijk als je geen contact hebt met je gevoelswereld?

Filmpje die de tuinmetafoor goed in beeld brengt – Marian Jansen-Noyon – Praktijk Ruimte

Ik-grensbewustzijnsopstellingen (3dgv)

Met ik-grensbewustzijnsopstellingen ofwel 3-dimensionale grensvisualisering (3dgv) kunnen we jouw grens en jouw binnenruimte concreet vormgeven, ook in relatie tot de buitenwereld en bepaalde personen. Het effect van datgene wat er opgesteld is, wordt direct zichtbaar op je eigen grenzen.
Doordat het beeld recht voor je neus op tafel staat, kun je er niet omheen. Dat is ook de kracht hiervan. Ik begeleid je om je steeds te laten voelen wat er in jouw lichaam gebeurt, zodat het kan transformeren. Je kunt ervaren of het prettig is in je tuin of niet en wat het doet als je je tuin “opruimt”, je ruimte groter maakt, je grenzen afbakent of verstevigt. Het is direct voelbaar in je lijf.

Jij hebt de regie bij deze vorm van opstellen en ik begeleid deze alleen 1-op-1 in mijn praktijk. Jij bepaalt waar je wel en niet wilt komen in je tuin.

Samengestelde gevoelens

Als je het lastig vindt om bepaalde gevoelens te verwerken, kan het zijn dat het een blok is geworden, omdat er allerlei gevoelens aan elkaar “vastgeplakt” zitten. Zo kunnen de samengestelde gevoelens bestaan uit huidige gevoelens, oude gevoelens, alsook (oude) gevoelens van anderen. Door dit te onderzoeken in een ik-grensbewustzijnsopstelling, kun je deze gevoelens uit elkaar halen. Daardoor wordt het makkelijker om ze een plek te geven.

Letterlijk kunnen deze oude gevoelens een andere plek in jouw tuin krijgen. Daardoor ligt het niet meer als een blok voor je, waar je steeds mee geconfronteerd wordt. Want als er grote ‘nare dingen’ in je tuin liggen, waar je niet omheen lijkt te kunnen of als er afval of “onkruid” van anderen in je tuin ligt, dan ervaar je ook minder ruimte voor je eigenheid. Ook door terug te geven wat niet van jou is, ontstaat er letterlijk ruimte. Dat maakt ook dat het prettiger wordt om in je tuin te blijven en te zijn met wat er is.

Hulpvragen voor een ik-grensbewustzijnsopstelling

Een startpunt voor een ik-grensbewustzijnsopstelling kan een vraag zijn, iets waar je tegenaan loopt in je dagelijks leven. Je kunt bepaalde gevoelens onderzoeken, die je moeilijk kunt loslaten of waar je vaak tegenaan loopt. Het is mogelijk om in beeld te brengen hoe het met jouw ik-grens is en hoeveel ruimte jij inneemt en wat er nodig is om hierin gewenste veranderingen aan te brengen. Ook in relatie tot andere personen.

Ik-grens

Tot slot is een goede ik-grens bepalend voor je gevoel van geluk en welzijn. Het is belangrijk om je grenzen te ervaren en daarmee je eigenheid en om een veilige plek in jezelf te hebben. Jij bepaalt wanneer je de deur van jouw tuin opent en sluit en wie en wat je binnenlaat en niet.

Ik help je graag op weg om je (weer) te laten ervaren dat er ook een plek in jouw tuin is waar je je veilig en prettig voelt. Dat er een ruimte in jou is waar jij jezelf kan en mag zijn. En dat jij grenzen hebt die jijzelf en anderen mogen respecteren.

Reacties zijn gesloten.