Verantwoordelijk(heid)

Je kent het vast wel. Als er vroeger troep gemaakt was, klonk het door het huis: ‘Wie heeft dat gedaan?’ Met andere woorden: ‘Wie is hier verantwoordelijk voor?’ Je verantwoordelijk voelen en verantwoordelijkheid nemen zijn termen waar ik vaak mee te maken krijg in mijn praktijk.

Je verantwoordelijk voelen

In het eerste geval voelen mensen zich soms verantwoordelijk voor zaken waar ze helemaal niet verantwoordelijk voor zijn of zelfs niks mee te maken hebben. Vaak gaat het om overgenomen gevoelens uit de familielijn of (familie)patronen. Maar verantwoordelijkheid op je nemen, met alles wat daar bij hoort, kan je het gevoel geven dat je belangrijk bent of er toe doet. Dat je recht hebt op je plek in de organisatie of familie. Daar lijkt dus een voordeel aan te zitten. Dit is echter een illusie. Menigmaal heb ik in mijn praktijk ervaren dat als de verantwoordelijkheid niet op de juiste plek ligt, alles blokkeert. Degene die de verantwoordelijkheid op zich genomen heeft, kan niet verder. Hij/zij bezwijkt vaak bijna onder het gewicht van deze verantwoordelijkheid. Want vaak genoeg kan hij het niet goed (genoeg) doen, simpelweg omdat hij daar niet verantwoordelijk voor is.

Maar ook degene die zijn/haar verantwoordelijkheid bewust of onbewust (meestal dat laatste) heeft afgestaan, staat met de handen in het haar en voelt zich slachtoffer. Voor beiden geen gunstige uitgangspositie. Om ieder weer in zijn/haar eigen kracht te zetten, is het belangrijk om de verantwoordelijkheid te laten waar die hoort. Of als je het op je genomen hebt, om dit terug te leggen waar het hoort. Dat hoeft niet altijd uitgesproken te worden naar degene die het betreft. Vaak is het veranderen van je innerlijke houding genoeg. Daardoor straal je wat anders uit en reageert de omgeving daarop. Je geeft je (energetische) grenzen beter aan en de ander voelt dat. Dat komt omdat zo’n 95% van onze communicatie energetisch verloopt.

Verantwoordelijkheid nemen

Dit innerlijke besluit vraagt je wel om verantwoordelijkheid te nemen. Dat klinkt paradoxaal of niet? Ik bedoel dan dat het je vraagt om verantwoordelijkheid te nemen voor datgene waar je niet tevreden over bent in je leven. Dat wat je blokkeert in jouw leven, stress geeft of wat je anders zou willen. Het vraagt je tijd te nemen voor jezelf en op te merken hoe je je voelt en waar je tegenaan loopt. Vervolgens is de vraag wat je dan wel zou willen.

Dit is voor veel mensen een moeilijke vraag. Vaak weten ze wat ze niet willen. Ik zeg dan vaak, als er bijv. geen pijn meer is, wat is er dan wel? ‘Dan zit ik lekker in mijn vel en voel ik me opgelucht.’ Wat is er wel als je niet meer geïrriteerd reageert naar je kinderen? ‘Dan reageer ik liefdevol, vanuit verbinding.’ Probeer het maar en je mag het zo mooi maken als je wilt, want in potentie is alles mogelijk!

Keuze

Ik loop deze weg al een tijd, want zoals dat vaak gaat bij persoonlijke ontwikkeling en veranderen, het is een proces. Waar ik me steeds meer van bewust geworden ben, is dat ik ieder moment een keuze heb. Ik heb best veel zwaarte ervaren in mijn leven en wist dat ik graag meer lichtheid in mijn leven wilde. Ik heb me een tijdlang op het licht gericht, maar merkte dat daarmee de zwaarte niet echt verdween. Het bleek dat ik mijn rug gekeerd had naar het donker. Maar dat donker mag er ook zijn, want zonder donker is er geen licht. Het wil gezien en/of gevoeld worden en dan wordt het vanzelf licht(er).

Het is echter wel steeds een keuze of je je mee laat trekken in de zwaarte en donkerte of dat je doet wat nodig is, waardoor het steeds lichter wordt. Dat is waar je verantwoordelijkheid voor mag nemen. Ik zeg niet dat het altijd makkelijk is, want sommige mensen maken de vreselijkste dingen mee. En toch zit daar de opening naar een lichter en vreugdevoller leven: verantwoordelijkheid nemen voor hoe je wilt omgaan met wat er gebeurt/is gebeurd in je leven en hoe je je voelt en hoe je er erop reageert. Daar zit je innerlijke kracht. Onthoud: jij bent de schepper van jouw leven. Jij bepaalt hoe je je wilt voelen en voelt, ieder moment weer. Stop met vechten tegen het donker, maar omarm het en zie dat het lichter wordt.

Kun je hierbij wat steun gebruiken, kijk welke opties ik je kan bieden. Weet dat je het niet alleen hoeft te doen, je moet het wel zelf doen. En in het kader van dit artikel, begrijp je hopelijk beter waarom jij de enige bent die het kan doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *