Intuïtie of verstand?

Hoe maak jij keuzes? Waar luister jij naar?

Van huis uit ben ik rationeel opgevoed. De wetenschap vierde hoogtij. Kritisch leren denken is iets wat ik heb meegekregen. Daarbovenop een universitaire studie in Voeding en Gezondheid. Een wetenschappelijke benadering, statistiek en voortbordurend op andermans bevindingen.

Lange tijd heb ik veel dingen in mijn leven vanuit mijn verstand benaderd. Dat was ook wel makkelijk, want mijn gevoel had ik al jaren geleden weggestopt. Toch bracht het me ook onrust. Keuzes maken vond ik superlastig. Eerlijk is eerlijk, het is nog steeds niet mijn hobby.

Twijfel

Keuzes maken vanuit mijn verstand zorgde in de meeste gevallen voor twijfel. Ik dacht na over de mogelijke gevolgen van mijn keuze voor A, maar ook voor B. Dit leidde vaak tot verwarring. Het ene moment vond ik dit en het andere moment vond ik dat. Ik kon de zaak vaak van verschillende kanten bekijken, maar dat maakte het kiezen er niet makkelijker op. Ook liet ik me beïnvloeden door de mening van anderen. Daar kwam nog bij dat ik bang was om de verkeerde keuze te maken. En om daardoor door anderen afgewezen te worden. Dus zelfs al had ik (eindelijk) een keuze gemaakt, dan ontstond er twijfel en kwam mijn ratio weer met allerlei argumenten dat ik beter toch een andere keuze had kunnen maken.

Ondertussen weet ik dat kiezen verliezen is en dat ik achter mijn keuze mag staan. Gelukkig heb ik in de loop van mijn leven, mijn allerbeste vriendin leren kennen: mijn intuïtie. Eigenlijk had ik altijd al een sterke intuïtie. Informatie die vanuit de intuïtie komt, is subtiel en komt vaak in een split second. Echter, de ratio reageert supersnel en trekt de subtiele informatie in twijfel. Althans, dat deed het bij mij.

Intuïtieve ontwikkeling

Ik heb geleerd de informatie te herkennen. Ik volg steeds vaker mijn intuïtie en heb ontdekt dat dit zeer waardevol is in mijn leven. Het maakt het makkelijker voor mij om keuzes te maken. Dit kan gaan om kleine onbeduidende dingen, zoals ga ik hier naar links of naar rechts, maar ook grote keuzes. Soms volg ik mijn intuïtie niet, waarbij achteraf duidelijk wordt, dat ik dit beter wel had kunnen doen. Waardevolle lessen 😊.

Intuïtief heb ik informatie tot mijn beschikking, waarover mijn verstand niet beschikt. Mijn intuïtie neemt alle aspecten mee in een beslissing. Iets wat ik met mijn verstand niet kan overzien en wat vaak ook tegenstrijdig is of lijkt. Mijn intuïtie ligt ook het dichtst bij mijn hart. Dat is ook mijn verlangen: mijn hart volgen. Doen wat ik te doen heb in liefde en mildheid voor mezelf. Soms lukt dat en soms overheerst mijn verstand. Ondertussen zie ik dat mijn verstand vaak reageert uit angst. Het wil mij beschermen tegen pijn en kwetsingen. Angst en liefde gaan echter niet samen.

Vertrouwen op mijn intuïtie

Ik ben me er meestal van bewust wanneer ik vanuit mijn verstand reageer of kies of vanuit mijn intuïtie. Dit kan ik veranderen, omdat ik me bewust ben en de tools heb om naar mijn intuïtie te luisteren. Ik wil zo dicht mogelijk bij mezelf en mijn hart blijven en daarom kies ik ervoor om de tijd te nemen om naar mijn intuïtie te luisteren.
En ook ik heb mijn missers en heb het soms niet helder als het om grote beslissingen gaat die gepaard gaan met angst en oude patronen. Toch ben ik blij dat mijn allerbeste vriendin nu dagelijks een rol speelt in mijn leven. Keer op keer blijkt dat ze te vertrouwen is. Ze heeft mijn leven verrijkt.

Hoe is het met jouw allerbeste vriend(in)? En luister jij naar je verstand of naar je intuïtie?

Wil je meer contact met je intuïtie, voel of kijk of mijn cursus intuïtieve ontwikkeling iets voor jou is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *