Bewustwording

Wat kies jij?

Wat er ook gebeurt, je kiest zelf of je danst of huilt

Al een paar jaar geleden schreef mijn dochter dat op een tekening. Geen idee waar ze het vandaan haalde. Natuurlijk heeft ze wel het een en ander van ons mee gekregen. Zelf ben ik me er al een tijd van bewust dat ik invloed heb op hoe ik bepaalde situaties ervaar. Ik moet je zeggen dat ik momenten heb gekend dat ik dat heel frustrerend vond. Juist door deze bewustwording…

Ik realiseerde me dat ik mijn kijk op en gevoel over de situatie kon veranderen, maar dat dat niet altijd lukte. Dat ik dan “koos” om in een bepaalde emotie te blijven hangen, zoals verdriet, moedeloosheid, zwaarte of frustratie. En dat terwijl ik wist dat ik er ook voor kon kiezen het los te laten. Maar ja, hoe doe je dat dan?

Loslaten

Mijn ervaring is dat het nodig is eerst vast te pakken wat je los wilt laten. Erkennen wat er speelt. Toelaten wat je voelt en ervaart. Dan pas volgt het besluit om het te laten gaan.
Ik heb hier heel wat trukendozen voor opengetrokken om dit te leren. Zo heeft onder andere het ABC van ontstressen van Live the Connection me geholpen. Daarbij zet ik mijn onderbewuste in om bepaalde emoties en stressvolle gebeurtenissen los te laten, juist door het liefdevol toe te laten, zonder in de emotie te verzuipen. Het is een tool die ik nog bijna dagelijks inzet.

Bewustwording

Daarnaast brengt bewustwording veel verandering. Zolang je je niet bewust bent van bepaalde dingen, reageer je op de automatische piloot. Opmerken wat er gebeurt en hoe je geneigd bent te reageren, is een eerste stap. Dan pas heb je keuze om dingen anders te doen, anders te ervaren, er anders naar te kijken. En dan nog doen. Mild blijven voor jezelf als je toch op de oude manier reageert. Er komt vanzelf een moment dat je zo zat bent van de gevolgen van je oude keuzes en reacties, dat je dat wilt veranderen. Ik spreek uit ervaring 😉.

Patronen

Door onze ervaringen in het verleden hebben we bepaalde patronen ontwikkeld. Patronen die ervoor moeten zorgen dat we nare ervaringen vermijden. Die patronen waren ooit functioneel, meestal in onze kindertijd, maar als volwassenen belemmeren ze ons vaak. De keuzes die we maken, gaan vaak onderbewust, gebaseerd op onze eerdere ervaringen. Door die patronen bloot te leggen en de dwangmatigheid eraf te halen, komt er ruimte om vrij te kiezen.

Bewuste keuzes

Hoe fijn is het dan om te kiezen wat je echt wilt in je leven? Hoe wil je je voelen? Wat wil je ervaren? Waar word je blij van? Bewustwording is nodig om daar steeds vaker voor te kunnen kiezen. Oude ballast loslaten en werkelijk tot bloei komen. Ik gun iedereen dit. Als we werkelijk gaan leven zoals we echt willen, wordt de wereld een stuk mooier. Daar kan een ieder aan bijdragen, ook jij.

Kun je daar wat hulp bij gebruiken, neem gerust contact met me op. Ik help je graag op weg naar een lichter, liefdevol leven, waarvan jij je eigen koers bepaalt doordat je bewuste keuzes maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *