Training In je kracht met hooggevoeligheid

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid is een aangeboren karaktertrek. 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. Dit betekent dat deze mensen meer dan gemiddeld prikkels binnen krijgen en daarmee ook meer waarnemen. Denk aan het aanvoelen van stemmingen, het horen van veel (verschillende) geluiden, veel details zien,  dingen spontaan weten, enz. Daarnaast verwerken ze die informatie ook nog eens diepgaand.

Training In je kracht met hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid is een prachtige eigenschap. Mensen met deze eigenschap  zijn vaak creatief, staan bewust in het leven en hebben een vooruitziende blik. Veel hooggevoelige mensen zijn artiest, kunstenaar, pionier, filosoof, raadgever, hulpverlener of leraar. In dit soort beroepen kunnen ze hun kwaliteiten goed gebruiken. Door hun rijke innerlijke belevingswereld leven hooggevoeligen intens, vaak met grote pieken en dalen. Een teveel aan (negatieve) prikkels kan resulteren in o.a. hoofdpijnklachten, buikpijn, vermoeidheid, allergieën, slaapproblemen, misselijkheid, stress en depressiviteit.

Onze visie

In onze prikkelrijke samenleving wordt het leren omgaan met prikkels steeds belangrijker. Dit geldt in het bijzonder voor hooggevoeligen. Wij vinden dat er te weinig aandacht is voor (h)erkenning en begeleiding van hooggevoelige jongeren. Veel hooggevoeligen voelen zich anders en/of niet begrepen. Zo zien we dat veel jongeren moeite hebben om bij zichzelf te blijven en vermoeid raken na een dag school. Ze hebben vaak moeite om zich te concentreren en ervaren veel stress om hun schoolwerk bij te benen (ook al zijn ze intelligent genoeg). Hun stemming kan sterk wisselend zijn en, mede door de emotionele rollercoaster van de puberteit, komt depressiviteit relatief vaak voor.

Waarom begeleiding?

Onze ervaring is dat jongeren beter in hun vel kunnen komen, wanneer ze zich meer bewust worden van hun eigen hooggevoeligheid, zowel van de valkuilen als kwaliteiten. Onze trainingen zijn vooral gericht op het vormen van meer zelfinzicht en het versterken van de innerlijke basis. Daardoor zijn jongeren beter in staat om voor zichzelf te zorgen.

Door op scholen te trainen in groepen, kunnen de jongeren ervaringen uitwisselen met elkaar. Ons doel daarbij is dat ze zichzelf in elkaar gaan herkennen en meer respect voor zichzelf en de ander opbouwen. We willen graag dat jongeren accepteren wie ze zijn, en met zelfvertrouwen hun plek innemen in de samenleving, met hooggevoeligheid als kracht.

Wie zijn wij?

Marjolein van der Burgt en Laura Alders

Samen met Laura Alders geef ik de training In je kracht met hooggevoeligheid.
Ook Laura is holistisch therapeut. Holistisch houdt in dat we naar de gehele mens kijken. Het fysieke lichaam, onze gedachten en emoties zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Daarom kijken we niet alleen naar de klacht waar iemand mee komt, maar naar het totaalbeeld, dus ook naar emoties, mindset en energiebalans. Onze expertise ligt op het gebied van hooggevoeligheid en omgaan met prikkels.

Daarnaast ben ik gespecialiseerd in stress en het opheffen hiervan. Dit is zeker ook bij overprikkeling erg waardevol om te leren.

Wij zijn allebei werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs én ervaringsdeskundig op het gebied van hooggevoeligheid.

Ons aanbod

Wij geven groepstrainingen op maat aan leerlingen (po en vo), leerlingbegeleiders, onderwijzend personeel en ouders. Dit kunnen eenmalige workshops zijn, maar kan ook een langduriger traject zijn. In overleg stemmen we ons programma af op de behoeften van school.

Thema’s die onderdeel kunnen zijn van ons programma zijn onder andere:

  • Perfectionisme
  • Omgaan met emoties
  • Grenzen aangeven
  • Faalangst
  • Depressiviteit
  • Laag zelfbeeld
  • Stress*

*Stress herkennen en opheffen kan als onderdeel van een programma of als aparte training gegeven worden. In die training leren de deelnemers hun eigen stresssignalen, stressgedrag en stressoorzaken te herkennen en deze stress in een paar minuten op te heffen.

Daarnaast begeleiden wij individuele ontwikkelingstrajecten.

We maken graag een passende offerte op maat.

Reacties

Marjolein en Laura hebben de workshop op onze school gegeven voor een groep van ongeveer 15 leerlingen. Wat meteen opviel, is dat Marjolein en Laura een sfeer neerzetten waarin het veilig is te praten en te delen. Zelfs leerlingen die normaal niets zeggen, gingen in deze sfeer van ‘alles is goed’ gevoelens beschrijven. Heel mooi. De oefeningen en onderdelen van de workshop gaven de leerlingen inzichten en handvatten over hun eigen hooggevoeligheid. Alle leerlingen en begeleiders vonden het een waardevolle middag!
Anita Movrin – Directeur IBBO Chalcedoon

Reacties van leerlingen 

Ik vond het erg leerzaam. De activiteiten en oefeningen waren erg leuk. Ik heb geleerd hoe ik weer bij mezelf kan komen. – Leerling (13 jaar)

Jullie waren allebei duidelijk en konden het goed uitleggen. De oefening over gevoelens en behoeften vond ik het leukst! – Leerling (11 jaar)

Ik vind het fijn om met hooggevoelige mensen te praten. Ik heb geleerd mezelf bloot te stellen aan mensen die ik niet goed ken. Ik vond het fijn om mijn gevoelens open te stellen.  – Rudo (14 jaar)

Er werd veel aandacht gegeven aan persoonlijke ervaringen. Fijn dat er meer mensen zijn die hetzelfde voelen en ervaren. Mijn zelfvertrouwen is iets opgekrikt en ik voel me beter. – Jurian (15 jaar)

Ik heb geleerd dat ik echt mezelf mag zijn bij wie dan ook. Het is fijn om alles maar dan ook echt alles gewoon kwijt te kunnen, zonder er om veroordeeld te worden. – Leerling (15 jaar)

Reacties zijn gesloten.