Stress en stressrespons
Van de meeste stress zijn we ons totaal niet bewust. Stress is namelijk veel meer dan alleen de emotionele stress die we allemaal wél herkennen. Stress ontstaat bij álles waar het lichaam op moet reageren. Natuurlijk kun je denken aan angsten en je zorgen maken, maar ook tijdgebrek, wondjes, ontstekingen en temperatuurverschillen zorgen voor stress.
We krijgen dagelijks ontelbaar veel indrukken binnen. Ook de vele keuzes waar we voor staan, kunnen stress veroorzaken. Allemaal factoren die enorm veel invloed op ons hebben en die een stressrespons veroorzaken.
De geest ziet veel bedreigingen en voelt vaak een gebrek aan controle. In ons dagelijks leven wordt het overlevingssysteem soms zo vaak getriggerd dat het niet meer tot rust komt. Deze triggers kunnen bepaalde negatieve ervaringen zijn. Ook gedachten of ongewenste patronen (je denkt het één en je doet het ander) kunnen de stressreactie aan zetten. Er ontstaat steeds dezelfde stressreactie: de stressrespons is chronisch geworden.
Deze stressreactie zorgt ervoor dat wij in de zogenaamde vecht-, vlucht- of bevriestoestand komen. Er worden stresshormonen aangemaakt, zodat wij adequaat kunnen reageren op “gevaar”. De spieren van onze ledematen worden dan voorzien van veel energie, zodat we daadwerkelijk kunnen vechten of vluchten. Deze energie wordt echter onttrokken aan belangrijke functies die we niet direct nodig hebben wanneer wij moeten vechten of vluchten. Denk aan het helder denkvermogen, het slaapcentrum, de spijsvertering en het immuunsysteem. Als de stress te lang aanhoudt, raken deze systemen verstoord, waardoor we minder goed functioneren en kwetsbaar worden voor ziektes.
De kracht van het onbewuste brein
Het onbewuste brein heeft een ongekende capaciteit: vele malen groter dan het bewuste brein. Dat moet ook wel, want het onbewuste brein coördineert en controleert o.a. de stofwisseling en het immuunsysteem. Ook houdt het onze lichaamstemperatuur op peil, laat ons hart kloppen en regelt de spijsvertering. Daarnaast speelt het onbewuste brein ook een grote rol in de psyche en emoties. Ons onbewuste brein geeft toegang tot al onze ervaringen, ook al herinneren we ze niet meer.
Nu is het zo dat 95% van onze gedragingen en overtuigingen voortkomen uit ons onderbewustzijn. Slechts 5% is bewust gestuurd (vanuit ons denken). Onze keuzes gebeuren automatisch, gestuurd door gewoontes, overtuigingen en ervaringen. Wat wij werkelijk, diep van binnen over onszelf en de anderen geloven stuurt ons gedrag aan. Dat is niet altijd op een behulpzame manier. Gedachten als: ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘ Ik kan dat niet’, ‘Ze hebben iets tegen mij’, ‘Ik hoor er niet bij’, ‘Wat gaan de mensen wel niet van me denken’, ‘Ik moet hard werken om gelukkig te zijn’,…., brengen ons in stress. Hierdoor staan we onszelf vaak in de weg. We reageren niet zoals we graag willen of doen dingen die we eigenlijk niet willen. Onze automatische piloot neemt het dan over. En dan hebben we, bijvoorbeeld, die reep chocola al weer op voor we er erg in hebben.
Verbonden brein
In stress werken de linker- en rechterhersenhelft niet goed samen. Vanuit neurowetenschappelijk onderzoek leren we dat we enkel in vrede kunnen zijn met onszelf en de ander wanneer de verschillende delen van onze hersenen goed samenwerken. We zijn dan verbonden met onszelf en met de ander. We zien elkaar zoals het echt is, dan hebben we een ‘verbonden brein’.
Wanneer ons brein geen goede verbinding heeft, is het in stress. Dan werkt ons immuunsysteem niet goed. We kunnen ons moeilijk concentreren. Ook zijn we niet aangenaam voor onszelf en onze omgeving. Met alle gevolgen van dien, zoals gezondheidsproblemen, problemen in relaties, in de familie en op het werk. Stress betekent alle soorten irritatie, angst, ontgoocheling, kwaadheid, maar ook eenzaamheid en isolatie.
Live the Connection is een unieke vorm van coaching waarbij ik met behulp van spiertesten rechtstreeks communiceer met jouw onderbewuste. We gaan op zoek naar wat jou belemmert en stress geeft en heffen deze op door de twee hersenhelften weer samen te laten werken en in verbinding te brengen met wat jou ondersteunt.